Biblioteca implicata in Programul National BIBLIONET

Cartea de vizită a bibliotecii

Cartea de vizită a bibliotecii

Cartea de vizita a bibliotecii

Biblioteca Oraseneasca Amara se află în incinta Casei de cultură ”Jan Căciula” Amara, în centrul civic al localității.

Prima biblioteca a localității a fost constituită în anul 1938 și a funcționat în diferite locații, dar din anul 1974 își desfășoară activitatea în incinta casei de cultură.

În prezent, biblioteca dispune de o sală de împrumut, o sala de lectură și festivități, ludotecă, depozit de carte și spațiu pentru calculatoare cu internet pentru public.

Vă așteptăm într-un spațiu generos și dotat cu mobiler adecvat, pentru a vă oferi invitații la lectură de calitate, manifestări culturale diverse și pentru toate vârstele, recreere.
Noul serviciu de Calculatoare cu Internet pentru Public, prin Programul Biblionet, vă poate satisface cerințele de informare din orice domeniu de activitate și servicii de comunicare și socializare online.

Servicii oferite de biblioteca:

- Împrumut la domiciliu

- Consultarea documentelor în sala de lectură

- Calculatoare cu internet pentru public

- Ludotecă

- Activități culturale

- Activități specifice: Clubul " Prietenii bibliotecii";
Clubul literar-artistic ” Citim, dramatizăm, recităm”;
- Parteneriate: Școala ” George Vâlsan” și Grădinița Amara...

Adrese de contact:


Bibliotecar:
Măndica Nichifor






vineri, 26 aprilie 2013

Constantin Câlțea, pictorul de la Amara

      



Constantin Câlțea, pictorul nostru a ales să părăsească această lume tocmai acum când primăvara i-ar fi oferit superbele sale culori pe care cu siguranță le-ar fi așezat cu măiestrie pe pânză.
La răpus boala pe 24 aprilie și astăzi, 26 aprilie a fost înmormântat.
     S-a născut la Amara în 24 octombrie 1952, a fost absolvent al Școlii Populare de Artă din București și a debutat în anul 1972 într-o expoziție colectivă la Sala Dalas, București. Prima sa expoziție personală a fost la Amara, în sala UGSR din stațiune; au urmat și alte expoziții la Slobozia, Călărași, Buzău, Constanța, București...iar lucrările sale se află și în colecții particulare în multe localități din țară.
     Tică Câlțea și-a petrect viața în comunitatea natală, alături de amarenii cărora le-a realizat portrete pe care le-a dăruit sau le-a păstrat în colecția personală alături de autoportrete și portrete ale membrilor familiei și ale unor figuri marcante ale picturii românești. Atelierul său conține și o vastă colecție de peisaje ce ar putea alcătui o monografie peisagistică a stațiunii Amara, naturi statice etc.
    Pictorul nostru a lăsat comunității numeroase lucrări: la Școala Gimnazială ”George Vâlsan”, la grădință unde a realizat nu numai personaje din poveste ci și un mic ”Paracliser”, la bibliotecă unde sunt expuse numeroase portere ale scriitorilor ialomițeni și ale altor scriitori români.
  Din dorința de a transmite tinerei generații tainele meșteșugului său, din anul 2003 a condus (cu intermintențe)cercul de pictură ”Camil Ressu”, în incinta casei de cultură.
    Cu siguranță, pictorul nostru va fi în continuare prezent în amintirea amărenilor, chiar dacă nu mai este printre noi. Eu mi-l închipui creionând portrete ale îngerilor sau sfinților de care este înconjurat în colțul pe care îl ocupă în Rai; dacă  aici pe pământ avea întodeauna cu el ce-i era necesar pentru a realiza un portret, un colț de natură, scene din obiceiurile locale..., de aceea cred că va picta în continuare și pe lumea cealaltă.
    Arta sa a fost apreciată și de reprezentanții administrației publice locale care i-a  oferit o diplomă de excelență la Zilele orașului din 2007.
  Despre el și arta lui au scris în ”Monografia localității Amara”,
d-na Sandu Dorina și în ”Almanahul orașului și stațiunii Amara”, dl George Stoian, în câteva publicații seriale ialomițene.

     
 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu